• Walter Isaacson's worldwide bestselling biography of Apple cofounder Steve Jobs. Based on more than forty interviews with Steve Jobs conducted over two years--as well as interviews with more than 100 family members, friends, adversaries, competitors, and colleagues--Walter Isaacson has written a riveting story of the roller-coaster life and searingly intense personality of a creative entrepreneur whose passion for perfection and ferocious drive revolutionized six industries: personal computers, animated movies, music, phones, tablet computing, and digital publishing. Isaacson's portrait touched millions of readers. At a time when America is seeking ways to sustain its innovative edge, Jobs stands as the ultimate icon of inventiveness and applied imagination. He knew that the best way to create value in the twenty-first century was to connect creativity with technology. He built a company where leaps of the imagination were combined with remarkable feats of engineering. Although Jobs cooperated with the author, he asked for no control over what was written. He put nothing off-limits. He encouraged the people he knew to speak honestly. He himself spoke candidly about the people he worked with and competed against. His friends, foes, and colleagues offer an unvarnished view of the passions, perfectionism, obsessions, artistry, devilry, and compulsion for control that shaped his approach to business and the innovative products that resulted. His tale is instructive and cautionary, filled with lessons about innovation, character, leadership, and values. Steve Jobs is the inspiration for the movie of the same name starring Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, and Jeff Daniels, directed by Danny Boyle with a screenplay by Aaron Sorkin.

    Walter Isaacson Steve Jobs

    • Simon & Schuster
    • 2011
    • 630 sivua
    • Luettu e-kirjana Kobo E Ink -lukulaitteella

Walter Isaacson

Steve Jobs

Walter Isaacsonin Steve Jobs biografia julkaistiin 19 päivää Jobsin kuoleman jälkeen ja se myi yli 37000 kappaletta viiden ensimmäisen myyntipäivän aikana, joka on Nielsen Bookscanin mukaan suurin määrä myyntiä koskaan millekään kauno- tai tietokirjallisuudelle. Kertoo jotain ihmisten kiinnostuksesta tähän ristiriitaiseen neroon, joka mullisti maailmaa.

Kirja on erittäin paksu ja pokkariversion teksti on sen verran pientä, että minun oli ostettava e-kirja Kobo-lukulaitteelleni, jotta jaksoin keskittyä paremmin. Isaacson on perusteellinen ja hänen tapansa kertoa Jobsista on upean objektiivinen ja juuri sellainen kuin mies itse olisi toivonut – kursailematon ja rehellinen. Vaikka Jobs ei ehtinytkään lukea kirjaa itse, hän oli kuitannut, että jos kirjan sisältö kertoo hänestä suoraan ja on sellaista mistä hän ei todennäköisesti itsekään pidä, se on onnistunut.

Kirja on pitkä ja käsittelee Jobsin elämää niin tarkasti, että miehen erikoisuudet ja oikut muuttuvat alkukiinnostuksen ja ihastelun myötä hieman jopa kyllästyttäväksi. Se ei ole Isaacsonin vika, hän maalaa Jobsista yllättävänkin kärjistetyn kuvan, joka ei oikeastaan pehmene loppua kohti Jobsin luonnollisesti ikääntyessä. Mutta sitä hän näemmä oli, ailahtelevainen mutta innovatiivinen luonne, joka kulki elämän polkua likaisesta kokeilunhaluisesta hipistä mulkuksi toimitusjohtajaksi ja kiukuttelevaksi narsistiksi oikeastaan missään vaiheessa radikaalisti muuttumatta. Paitsi LSD tietysti muunti hänen maailmankuvaansa jollain tavalla. Aika lailla vinksahtanut kaveri, mutta niinhän kaikki nerot hieman ovat.

Olen enemmän Wozniak ja Page -koulukuntaa, eli peräänkuulutan pitkälti ohjelmiston avoimuutta. Kolmannen osapuolen kehittäjät ovat kehittäneet Macceihin Homebrew-paketointijärjestelmän, joka tuo vapaat unix-paketit Macciin. Mac on loistava, esteetön vehje kenelle tahansa, mutta myös äärimmäisen monipuolinen ohjelmointiin. Best from both worlds, sanoisin. Oli hauska huomata kirjaa lukiessa, että Macin Homebrew on kunnianosoitus aikoinaan toiminutta samannimistä avointa ohjelmistokerhoa kohtaan, jossa myös Steve Jobs kävi nikkaroimassa.

Olen sitä mieltä, että voi olla kuin Jobs olematta mulkero. Jobs toteaa kirjan loppupuolella itsekin, että kuka vain pystyy samaan kuin hän. Olen tästä samaan aikaan hieman eri mieltä, sillä samalla tavalla Applea ei olisi voinut jaloilleen nostaa kukaan toinen. Moni yritti ja epäonnistui.

Jobs itse sai inspiraationsa muista keksijöistä, kuten Fordista ja Edisonista ja arvosti talenttia. Pitää myös muistaa esimerkiksi pääsuunnittelija Jony Iven rooli, joka omistaa myös sen viitisentuhatta patenttia ja jossain määrin teki Applella jopa ansiokkaampaa työtä kuin Jobs – joka lähinnä otti kaikesta kunnian itselleen.

Itse kirjahan on upea, eikä parempaa biografiaa olisi voinut Jobsista kirjoittaakaan. Jobs nähdään joissakin piireissä jonkinlaisena ylijumalana, mutta minulle kirja osoitti sen, että hän oli vain ihminen – yritys- ja suunnittelumaailmassa huomattavan taitava sellainen. Menestynyt yrittäjä, katalysaattori ja innovaattori, melkoisen epäonnistunut elämässä ja ihmissuhteissa. Kirjasta saa paljon hyviä vinkkejä siihen miten ei kannata tehdä asioita, mutta sitten toisaalta inspiraatiota monessa muussa asiassa. Kirjan ulosanti on sen verran kansantajuista, että se uppoaa myös ihmisille, jotka eivät ole tietotekniikan kanssa missään tekemisissä. Suosittelen lukemista jokaiselle. PS. Tämä arvio on kirjoitettu Applen MacBook Pro:lla, läppäreistä parhain. Puhelimissa taas suosin Androidia, joka on mennyt selkeästi iOSin edelle.

Raskasta lukemista Kevyttä lukemista

Roni "Rolle" Laukkarinen on lukemiseen uudelleen täysiä hurahtanut entinen lukutoukka, elämäntapanörtti, joka pitää lukemisen lisäksi kirjoittamisesta, yrittämisestä, pianon soittamisesta, elektronisen musiikin säveltämisestä, retropeleistä ja rauhallisuudesta.

Reaktiot

Vaadittu kenttä