Kevyttä lukemista – tietoa kirjablogista

Monet minut tuntevat ajattelevat tätä lukiessaan varmasti että ”Taasko se Rolle julkaisi uuden blogin?”. Se on ymmärrettävää, onhan minulla jo entuudestaan henkilökohtainen blogi, leffablogi, olutblogi, nörttiblogi ja yritysblogi. Jossain vaiheessa meinasin perustaa vaimoni kanssa jopa teeblogin, mutta se ajatus kaatui mahdottomuuteensa etenkin siinä vaiheessa kun tajusin että juon vaimoni teeharrastuksesta huolimatta enemmän kahvia kuin teetä.

Olin kouluikäisenä aikamoinen lukutoukka. Vielä lukioikäisenä luin parhaimmillaan useamman kirjan viikossa. Olen aina ollut nopea lukemaan ja tykännyt kirjoista. Sitten tapahtui elämä ja jostain syystä lukeminen vain jäi. Aloin ajattelemaan, että se ei ole yhtä viihdyttävää kuin vaikkapa esimerkiksi elokuvat. Saavutettuani leffoissa 3000 katsotun elokuvan rajapyykin, huomioni kääntyi kirjoihin. Etenkin itsensä kehittämiseen liittyvät aiheet kiinnostivat. Entisajan fiktiiviset seikkailukirjat jäivät hyllyyn ja tilalle tuli kasa elämänkerta-, bisnes- ja self-help-kirjoja.

Lukemisharrastukseni starttasi kunnolla uudelleen käyntiin huhtikuussa 2018 ja kirjoitin siitä myös oman kirjoituksen, joka kannattaa lukea, jotta tiedät taustat:

Olen tästä blogista innoissani, mutta en aio ottaa mitään stressiä. Tapani mukaan tämä päivittyy varmasti harvakseltaan, sillä minulla on monta rautaa tulessa. Mutta ihan sama, tykkään kirjoittaa ja tykkään lukea. Tämä blogi toimii motivaattorina lukemiseen myös itselleni, silloin kun ei oikein jostain syystä huvittaisi. En tehnyt uudenvuodenlupauksia, mutta vuoden 2019 tavoite on lukea vähintään kymmenen sivua päivässä. Minulla siinä menee muutama minuutti ja yleensä tulee luettua enemmän.

Mutta miksi?

Kuten moneen muuhunkin, vastaan tähänkin: Miksi ei? Tykkään kokeilla uusia asioita ja minun juttu on blogit. Tai ainakin oli, nimittäin viime aikoina kirjoitustahti- ja into on harventunut. Tämän blogin myötä en ainoastaan hae innoitusta lukemiselle, mutta myös bloggailulle.

Tärkein syy, joka innoitti kirjablogin perustamisen on se, että kirjoitan jokaisesta lukemastani kirjasta arvion muutenkin. Goodreadsiin siis. Joten sisältöä jo on. Parhaat julkaisen jatkossa myös täällä.

Blogin nimi – Kevyttä lukemista

Sain ensimmäisenä idean blogin ulkoasusta, jonka ajattelin olevan kevyt. Sitten mietin lukemista ja tekstiä, jolloin domain ja slogan tuli saman tien kuin kirkkaana taivaalta, Kevyttä lukemista! Miten mahtava monimerkityksinen sana! Kevyt blogi, jonka artikkelit kevyttä lukemista, hokasit varmaan? Ja lukea voi myös kevyesti.

Varsinaisesti ”kevyttä lukemista” blogi ei välttämättä tarjoa, mutta silloin lausahdus voi olla myös sarkastinen. Toimii mainiosti. Arvioni tulevat todennäköisesti olemaan melko kevyitä, siitä nimi myös juontaa. Linkkaan myös GoodReads-profiiliani vahvasti tänne, koska pidän palvelusta ja heillä on hyvä rajapinta.

Kuka kumma minä olen?

Sitä kysyn välillä itseltänikin. Minä olen Roni ”Rolle” Laukkarinen, kolmekymppinen web-alan yrittäjä, aviomies, isä, elämäntapanörtti, retropelaaja, leffahullu, kaksinen graafikko, jonkin sortin koodari, bloggari (ullatus!), harrastajamuusikko ja kotiolutpanija, tai sinnepäin. Tweeteistäni ja blogikirjoituksistani saa varmasti aika hyvän kuvan minusta. Hauska tutustua, kysy lisää, jos jäi kiinnostamaan.

Kaikenlaisia kirjoja alustariippumattomasti, englanniksi ja suomeksi

Olen avoin kaikenlaisille kirjoille ja pidän siitä että minulle suositellaan kirjallisuutta. GoodReads-listallani on tosin jo satoja mielenkiintoisia, mutta minulle painaa vaakakupissa enemmän oikeiden ihmisten suositukset tekoälyn algoritmien sijaan.

Luen kirjoja kaikissa muodoissa, äänikirjoina (BookBeat), e-kirjoina (epub, Kobo, puhelin ja iPad, mikä milloinkin sattuu olemaan mukana) ja tietenkin analogisessa, fyysisessä muodossa. Muoto, jossa luen riippuu pitkälti kirjasta, hinnasta ja saatavuudesta. Jos kirja on nopea ja helppo tai halpa, saatan ostaa sen mieluummin e-kirjana tai kuunnella äänikirjana.

Sivuston tekniikka ja ominaisuudet

Kuten kaikki omat verkkosivustoni, myös tämän sivuston olen tehnyt omin pikku kätösin. WordPress-teema on alusta loppuun saakka käsityötä, rakkaudella. Sivusto on saavutettava, minimalistinen ja suorastaan ilahduttava, vaikka itse sanonkin. Siitä tuli juuri sellainen kuin halusinkin. Pohjana tietenkin startterini air-light, jota käytämme myös töissä.

Ominaisuuksia sivustolla on vähän, mutta ne ovat sitäkin mahtavampia.

Tumma väriteema

Huomasit varmaan valikon oikeassa laidassa pienen katkaisimen. Siitä saat tumman teeman päälle, jos luet blogin tekstejä vaikka illalla ja valkoinen on liikaa silmille. Mikä parasta, teema jää talteen evästeisiin, tai yrittää ainakin. Muista, että tämä on vasta beta, laita siis viestiä, jos jokin tökkii.

Valot pois!

Skaala-arvio raskaasta kevyeeseen luettavaan

Koska blogin nimi on Kevyttä lukemista, keksin lisätä kirja-arvosteluille skaalan nollasta sataan, eli raskaasta luettavasta kepeimpään luettavaan. Minun arvioni löytyy jokaisen tekstiarvion lopusta.

Raskasta vai kevyttä lukemista?

Lue takakansi!

Halusin kirja-arvionäkymästä sellaisen, että kirjaa voi ”hypistellä”. Siispä tein kirjasta käännettävän. Takakansi näkyy suoraan kirjan takana ja kirjan väritys ja kansi pyrkii muutenkin olemaan lähellä aitoa. Cool, eikö vain?

Takakannen voi lukea kääntämällä nappia painamalla.

Mitä luen juuri nyt reaaliajassa

Lisätäkseni henkilökohtaista (s)tatsia, otin Goodreadsin rajapinnan käyttöön oikein kunnolla ja toin etusivulle ja sivupalkkiin mukaan rullaamaan kolme viimeksi luettua kirjaa, jotka ovat vielä kesken. Minulla saattaa olla kesken enemmänkin kuin kolme, mutta täällä rullaa ainoastaan kolme viimeksi päivitettyä.

Epilogi – vai prologi?

Tämän artikkelin loppusanoiksi oli tarkoitus kirjoittaa jotain nohevaa, mutta ei tullutkaan mitään mieleen. Eipä siis muuta kuin lukemisiin ja kirjoittelemisiin! Toivottavasti seuraat blogiani ja saat siitä jotain irti. Alkuun ei hirveästi juttuja välttämättä tule, mutta tästä se lähtee.

Roni "Rolle" Laukkarinen on lukemiseen uudelleen täysiä hurahtanut entinen lukutoukka, elämäntapanörtti, joka pitää lukemisen lisäksi kirjoittamisesta, yrittämisestä, pianon soittamisesta, elektronisen musiikin säveltämisestä, retropeleistä ja rauhallisuudesta.

Reaktiot

Vaadittu kenttä