• The full inside story of the breathtaking rise and shocking collapse of a multibillion-dollar startup, by the prize-winning journalist who first broke the story and pursued it to the end in the face of pressure and threats from the CEO and her lawyers.

    In 2014, Theranos founder and CEO Elizabeth Holmes was widely seen as the female Steve Jobs: a brilliant Stanford dropout whose startup "unicorn" promised to revolutionize the medical industry with a machine that would make blood tests significantly faster and easier. Backed by investors such as Larry Ellison and Tim Draper, Theranos sold shares in a fundraising round that valued the company at $9 billion, putting Holmes's worth at an estimated $4.7 billion. There was just one problem: The technology didn't work.

    For years, Holmes had been misleading investors, FDA officials, and her own employees. When Carreyrou, working at The Wall Street Journal, got a tip from a former Theranos employee and started asking questions, both Carreyrou and the Journal were threatened with lawsuits. Undaunted, the newspaper ran the first of dozens of Theranos articles in late 2015. By early 2017, the company's value was zero and Holmes faced potential legal action from the government and her investors. Here is the riveting story of the biggest corporate fraud since Enron, a disturbing cautionary tale set amid the bold promises and gold-rush frenzy of Silicon Valley.

    John Carreyrou Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup

    • 339 sivua
    • Luettu kovakantisessa muodossa

John Carreyrou

Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup

Huh huh, mikä trilleri! ”No matter how bad you think the Theranos story was, you’ll learn that the reality was actually far worse”.

Wall Street Journalin tutkivan journalistin John Carreyroun syväluotaava läpileikkaus Theranoksen ja sen toimitusjohtajan Elizabeth Holmesin toiminnasta on piinaavan jännittävää luettavaa. Tositarinaksi jutussa on niin paljon uskomattomia käänteitä, että ei meinaa uskoa todeksi. En yllättynyt, kun kuulin että kirjan pohjalta ollaan tekemässä Hollywood-elokuvaa.

Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup kertoo Theranoksen noususta ja tuhosta. Jos tarina on sinulle tuntematon, kerron lyhyesti mistä on kyse. Elizabeth Holmes on Stanford-yliopiston kesken jättänyt yrittäjä, joka pisti vuonna 2003 pystyyn yrityksen nimeltä Theranos Inc., ollessaan vain 19-vuotias. Yritys lupasi mullistaa terveydenhoitoalan tarjoamalla laajamittaisia verikokeita sormenpäästä otettavalla alle millilitran verinäytteellä, joka sitten laitettiin Theranoksen laitteeseen josta testit tulivat nopeasti kuin taiottuna.

Holmes sai valtaisaa suosiota ja hän oli säännöllisesti mediassa, esiintyi televisiossa, piti TED talkeja ja pääsi isojen julkaisujen kuten Forbesin ja Fortunen kanteen vuoden menestyneimpänä yrittäjätulokkaana. Lopulta kupla puhkesi kun paljastui, että koko tekniikka ei toimi, eikä ole siellä päinkään, eikä niin pienestä määrästä verta ole edes mahdollista tehdä sen skaalan testejä kuin luvattiin. Holmesin net worth on tätä nykyä nolla dollaria ja häntä uhkaa jopa vuosikymmenten vankeustuomio.

On hurjaa tiedostaa, että kymmenen miljardin dollarin valuaatiosta tultiin alas aina nollaan saakka. Ja miten paljon valheita, kiristystä ja jopa kuolemaa firman syntisäkistä löytyy. Bad Blood on kirja, jota en pystynyt irrottamaan käsistäni. Hommasin jopa Audible-äänikirjan, jotta voin jatkaa tarinan kuuntelemista kotoa poistuttuani.

Kirja on varmasti jännittävää viihdettä siitäkin huolimatta, vaikka et ole yrittäjä tai kiinnostunut lääketieteestä. Kirja antaa oppeja siitä miten bisnestä ei tehdä ja miten ei käyttäydytä muita ihmisiä kohtaan. Valitettavasti Holmesin kaltaisia koijareita löytyy yhteiskunnastamme enemmän kuin tiedätkään.

Lukemisen puolestapuhuja Bill Gates piti myös kirjasta ja listasi sen vuoden 2018 lukemansa viiden parhaan kirjan joukkoon blogissaan. Suosittelen lämpimästi.

Raskasta lukemista Kevyttä lukemista

Roni "Rolle" Laukkarinen on lukemiseen uudelleen täysiä hurahtanut entinen lukutoukka, elämäntapanörtti, joka pitää lukemisen lisäksi kirjoittamisesta, yrittämisestä, pianon soittamisesta, elektronisen musiikin säveltämisestä, retropeleistä ja rauhallisuudesta.

Reaktiot

Vaadittu kenttä