• “Kun kaadut, kaadu eteenpäin.”

    Vuosi sitten minulla oli oma yritys, oma tuote, toimitusjohtajana matkapuhelinyritys Jollan perustaja ja myyntipäällikkönä entinen Gollan myyntipäällikkö. Minulla oli huipputiimi, Suomen parhaat suunnittelijat tuotekehityksessä ja lähes 1,5 miljoonan euron sijoitus tilillä. Omistukseni arvo oli yli miljoona euroa.

    ”Mikään ei voi mennä nyt pieleen”, ajattelin. Kuinka väärässä olinkaan.

    Vuosi 2017 painui ikuisesti mieleeni vuotena, jolloin tapoin rakkaani. Asmo-laturi – tuote, jolle annoin kaikkeni, jopa nimeni – epäonnistui. Yritykseni ajautui konkurssiin.

    Tämä kirja sisältää koko Asmo-laturin tarinan. Käymme läpi sen synnyn, kuolemanlaaksosta selviämisen ja tuhon miljoonasijoituksesta huolimatta. Jaan tarinan lomassa kaikki tärkeimmät opit, jotka sain tämän hullun vuoristoradan aikana. Kirjassa kertomieni tarinoiden ja vinkkien avulla voit oikoa, säästää aikaasi ja välttää suurimmat sudenkuopat omassa elämässäsi.

    Vuoden 2018 puhuttelevin bisneskirja murtaa konkurssiin liittyvää tabukulttuuria raikkaalla ja rehellisellä otteella. Tunnettu startup-kasvo Asmo Saloranta jakaa avoimissa päiväkirjaotteissaan kokemuksiaan yrityksensä konkurssista ja syistä, jotka siihen johtivat. Samalla kurkistetaan suomalaisen startup-maailman kulissien taa, juodaan shampanjaa design-jumala Eero Aarnion kotona, pitchataan sijoittajalle Slushin wc:ssä viereiseltä pisoaarilta ja päädytään brittilehti Guardianin sivuille kuolemattomalla lainauksella:

    “I am not going to lick investors’ arse in an icehole.”

    -Asmo Saloranta

    Asmo Saloranta Asmo – No Exit: Kuinka tapoin rakkaani ja muita tarinoita startup-maailmasta

Asmo Saloranta

Asmo – No Exit: Kuinka tapoin rakkaani ja muita tarinoita startup-maailmasta

Asmon startup-memoir on helppoa luettavaa ja pistää välillä jopa hymyilyttämään tyylillään. Ihailtavan avointa kerrontaa siitä, miten yrittäjänä voi mokata. Rehellisiä ärräpäitä on myöskin piristävää nähdä suomalaisessa kirjallisuudessa. Kirja on sen verran sopivan mittainen, että itse luin sen lähes yhdeltä istumalta.

Paloin halusta tutkia sana sanalta, löytyykö meistä mainintaa, vaikka mainosta emme ostaneetkaan. Mainokset hieman häiritsivät alalaidassa, mutta ideana tietysti ihan hyvä, etenkin jos sillä saa jotain kolikkoa kotiinkin. En ole suomalaisissa kirjoissa moista vielä nähnyt, toisaalta hyvä niin. Lukiessa pidemmälle mainokset unohtuivat nopeasti – en tiedä onko se hyvä vai huono juttu mainostajien kannalta.

Tutustuin Asmoon netin välityksellä ensimmäisen kerran oululaisten softakehittäjä-palvelinnörttikavereideni kautta ja firmani alkutaipaleella päädyin koodaamaan Asmo-laturille ensimmäiset sivut osoitteeseen www.asmolaturi.fi. Vaikka en koskaan tavannut Asmoa livenä, ihailin hänen tarmoaan yrittäjänä. Hulluja nuo oululaiset, hyvällä tavalla.

Asmo sanoo kirjan lopussa: ”Kun saat idean, niin lähde viemään sitä eteenpäin, vaikka se kuulostaisi kuinka hullulta.”. Olen samaa mieltä, että idea kannattaa ainakin kartoittaa. En halua kääntää veistä haavassa, mutta omiin ”hulluihin ideoihin” ei kannata sokeana uskoa, vaan tutkia analyyttisesti onko idea riittävän hyvä, jotta kannattaa ottaa riski. Olin yrityksen vielä pystyssä ollessa neutraalilla kannalla latureiden suhteen, mutta kallistuin sille linjalle, että idea ei kantanut tarpeeksi.

Olisin toivonut että kirjassa oltaisiin avattu enemmän miten Marc Dillon tuli mukaan kuvioihin, mitä on pitänyt tehdä että mies on pistänyt firmaan hirveitä summia rahaa, vai oliko taustalla vain haaveet siitä että saisi laturin naitettua jotenkin Jollan kanssa ja nostettua toista firmaa ylös? Kirjan mukaan kyse oli pikaisesta Polar Bear Pitching morjenstamisesta, ohimennen Slushissa moikkaamisesta ja sitten vaan oltiinkin kimpassa myllyttämässä laturin evankeliumia. Kirjasta jäi käsittelemättä muutakin julkisuudessa esiintynyttä kritiikkiä, mutta ymmärrän kyllä että negatiivisia ei jaksa jauhaa enää jälkeenpäin.

Kaikin kaikkiaan hyvä, opettavainen kirja laturimiehen eräästä elämänvaiheesta.

Halvin hinta lukuhetkellä 20 €

Raskasta lukemista Kevyttä lukemista

Roni "Rolle" Laukkarinen on lukemiseen uudelleen täysiä hurahtanut entinen lukutoukka, elämäntapanörtti, joka pitää lukemisen lisäksi kirjoittamisesta, yrittämisestä, pianon soittamisesta, elektronisen musiikin säveltämisestä, retropeleistä ja rauhallisuudesta.

Reaktiot

Vaadittu kenttä